Smaker – vin och mat i kombination !
8 mars blev en minnesrik kväll där vi provade 6 viner, 3 röda och 3 vita till en rad olika smårätter och röror. Vi kan likna det med en laboration med kökets alla smaker. Kvällen leddes av Carita Kalm, Munskänk från Järfälla med stort intresse för mat och vin, och var indelad i 3 olika moment.
Vi började med att ”kalibrera” vinerna genom att prova dem blint och försöka beskriva doft och framförallt smak för att sedan jämföra med Systembolagets smakcirklar och smak-kategorier (typ fruktigt, bärigt etc.). Detta moment var ganska svårt. I nästa moment testade vi vinerna mot de fem olika grundsmakerna. Det var både enklare, mer tydligt och roligare. I det avslutande momentet testade vi vinerna med ett antal olika smårätter, röror, choklad m.m. Att prova alla kombinationer var i princip uteslutet dels då det blev väldigt många, dels då vi fick nöja oss med ca 10 cl per deltagare och glas…det blev många cl totalt ! Väldigt rolig och uppskattad provning, men också mycket förberedelser ! Till vår hjälp hade vi varsitt ark i A3 med flera matriser där vi kunde fylla i våra egna upplevelser. Alla deltagare fick sedan en, något reducerad, pdf med flera av kvällens power-point-bilder.
Kvällens viner var…
Georg Bruers Sauvage Riesling, G Lorentz Gewürztraminer och Bread & Butter Chardonnay.
Pinot Noir från Nya zeeland (RUA), Pio Cecars Nebbiolo och Girards Old Vine Zinfandel.