Montenegro 2024-03-21

Terra Incognita! En reseskildring från Montenegro och Europas största enskilda vin plantage 13 Jul-Plantaze

21 mars 2024 presenterade SVS:s medlem Arne Ellefors i ord och bild natur, kultur, mat och viner från detta lite okända land, inte större än Skåne och med dryga 600,000 innevånare. Den stora druvan i Montenegro, liksom i närliggande länder är Vranac . Den står för ca 75 % av produktionen. Därför blev det hela 4 st viner av denna spännande druva. Viner på Vranac har fått pris vid olika utställningar med Decanter. Druvan ger kraftfulla, kryddiga viner med mycket mörk färg och tydliga tanniner som slipas väl med lite ålder.

Hela 22 personer lyssnade och provade såväl lite Balkan-tilltugg som 11 olika viner, 4 vita och 7 röda, varav 9 st från den stora vingården, plus 1 vitt och 1 rött från Frankrike undangömda i respektive flight, som jämförelser. Vinerna från Montenegro är än så länge lite anonyma för oss i Sverige, men serveras på några restauranger i Stockholm.

Bl a Balkan Wine & Meze som hjälpte oss att skapa en smaktallrik med inhemska mjuka och hårda ostar samt lite salami och torkat kött (suvi vrat). Vinerna, alla utom ett, har varunummer och går att beställa styckvis numera. Vin nr sju av de röda med namnet Kratosija är deras namn på druvan ”Zinfandel” vilket inte var helt lätt att komma fram till utan en stunds allmän diskussion.

Vid omröstningen vann vita vinet Chablis (171kr), med Krstac och Malvasija på delad 2:a plats. Bland de röda vann Vranac Reserve 2015 stort, men så var det också kvällens dyraste vin! Vinlistan finns härintill med varunummer och priser.

Tack även till Dragan som genom sitt bolag Grape Vine Nordic är vinagent för 13 Jul-Plantaze. I hans sällskap ingick även en känd vin-bloggare.

En väldigt trevlig kväll kunde läggas till handlingarna! Tack även alla som hjälpte oss att duka av och återställa lokalen!

Arne Ellefors och Jan Lorensson