Jultema Rom och Choklad 5 dec 2023

Tillfälligt bytte vi till en lokal på Timmermansgatan 26 på Södermalm, nära Mariatorget. Butiken och företaget på Tobago heter Small Islands Chocolates.

Här hittar vi mångsysslaren Duane Dove med speciellt fokus på choklad och rom, som han sysslat med i många år. Chokladen kommer främst från hans egen odling på Tobago, men även andra producenter världen över finns representerade i hans butik. När det handlar om choklad med höga kakao-halter ”krävs” lite spritigare drycker, framförallt rom gjord i Karibien. Duane har troligen Sveriges största samling av prestige-rom-buteljer, det är delvis hans ”pensionskapital”.

Vi, 25 personer som hörsammat inbjudan, sätter oss i Duanes provningsrum där det är uppdukat med 4 glas med rom och 5 olika choklad-bitar, varav den sista är en tryffel. Se bild. På borden är kakaofrukter, kakaobönor och sockerrör utlagda på bananblad. Duane öppnar med en stor kniv en färsk kakaofrukt och ger oss en lektion i hur chokladen blir till, alla steg från jäsning, torkning, skeppning i säckar till Europa, skalning, krossning, pressning, malning, conchning (en slags större matberedare) och viktiga temperaturnivåer. 

Det är enorm skillnad mellan vanlig mjölkchoklad, liksom andra lågprisprodukter och högkvalitativ choklad. Den stora bulk-chokladen kommer ofta från Elfenbenskusten med ett utbrett barnarbete och låga löner. Andelen choklad är minimal i bulkchoklad, mest mjölkpulver, vitt socker, vaniljpulver och billiga utfyllnadsprodukter.

Liksom att viner finns i en rad olika druvor finns det även olika kakao-bönor, plus att kakaoträden växer i flera olika världsdelar. Däremot finns inte begreppet ”terroir”. Chokladen finns i tre (3) olika arter; Forastero (bulkchoklad, 80%), Criollo (betraktas som den främsta, men är svårodlad, 3%) och Trinitario (7% av världsproduktionen), som är en korsning av Forastero och Criollo och har sitt ursprung på Trinidad. Även klimatet fick sig en känga, det har börjat regna mer än vanligt i Karibien, vilket gör att skördarna blir betydligt mindre, så se upp, kakaopriset kan stiga ännu mer framöver !

Vi provade följande rom-sorter: (anger % alkohol), och choklad därtill…

RomChoklad
Barceló (40%) Dominikanska RepublikenLaura, 45%  Dark milk  (Duanes egen)
Diplomatico (40%) VenezuelaFriisholm, 58%, Dark milk (Duanes egen)
Tobago Estate, 70%, Pralus  (Duanes egen)
Doorleys (43%) BarbadosLaura Sea salt, 45%  (Duanes egen)
Rhum JM (45%) MartiniqueChokladtryffel

Smak-kombinationerna var fantastiska, chokladen fick smälta på tungan och sedan blandas med romen…så gott !

Efter denna smakrika provning fick vi även möjlighet att handla i butiken inför julen !

Mvh/  Jan Lorensson (och Mats Hjelte)