Ost & Vin
Över 100 personer har deltagit vid SVS:s Ost & Vinprovningar vid tre tillfällen. Två sommelier från Linköping lämnade förslag på vin och ost. Ostarna anpassades till det sortiment på Sabis som ostmästaren erbjöd. En kakafoni av intryck. Och många uttryck från deltagarna. Kunskapen om vitmögelostar, kittostar, getostar hårdostar samt grönmögelostar fick en högre nivå. Att få testa ”the world ‘s stinkiest cheese” en kittost som tvättats i öl kan för några vara en upplevelse liksom att smaka på en herrgårdsost som lagrats över 60 månader. En hantverkstillverkad getost rullad i aska av vinbärsblad och gamla vinstockar föll många på läppen. Läpparnas bekännelse. Smaken ska vi inte diskutera.
Eller snarare gärna diskutera men inget är rätt eller fel. Smaken är individuell!
En sommelier är vinkännare men en osteopat behöver inte vara en ostkännare.
”På Ostfronten lite nytt” får vi avslutningsvis travestera.
Även om vi saknade Suzanne Osten bland deltagarna.
Arne Ellefors