Moderna Spanien 2019-03-06

Spanien är ett traditionstyngt vinland, där vinmakning gått i arv i generationer och de som tagit över efter sina föregångare i stort sett gjort samma som man alltid gjort, därför att det fungerar och det ska vara så. Men med början på 90-talet började det ske förändringar, i början i liten skala och sedan allt växande. Dels har vinmakningen förändrats, men också har tidigare mindre kända vinområden växt till sig och etablerat sig i vinvärlden.

Vi undersökte en rad olika områden och producenter i Spanien, med viner som vi tycker reflekterar det moderna Spanien som vinland.

Vid provningen serverades även mat i form av en italiensk lammgryta med kronärtskockssallad & ljummen matvetesallad, grönsallad, stenugnsbakat bröd, knäcke och smör. Det var utan tvekan mycket uppskattat.

RÖTT

Collita Roja Pardas 2014, Penedés, (nr 95462, Picky Drinks, TS), 219 kr
Druvor: 100% Sumoll

Vingården startades 1996 när Ramón Parera och Jordi Arnan köpte fastigheten Can Comas i Torrelavit med 60 hektar skog, betesmark och vinodlingar. Ramon (som är oenolog) och Jordi (som är agronom) strävar båda efter ett hållbart jordbruk och deras viner är sedan länge ekologiskt certifierade. För att undvika erosion så plogas inte jordarna och vid produktion används endast naturlig jäst. Vinerna genomgår ingen klarning.

Collita Roja är producerad av den lokala – och nästintill utdöda – druvan sumoll som ger friska och bäriga viner med tuffa tanniner, inte helt olikt de klassiska nebbiolovinerna från Piemonte.

Druvorna till Collita Roja kommer från stockar som planterades för över 70 år sedan, och det är från dessa gamla stockar som de absolut bästa sumollvinerna produceras. Ingen konstgödsel eller kemiska tillsatser används under produktion. Vinet jäser på ståltank och i öppna kastanjefat innan det slutlagras i en blandning av cement och nya och gamla ekfat.
– Picky Drinks, importör

Costers del Gravet 2014, Celler de Capcanes, Montsant, (Nr 74465, Happy Dog Dryckeshandel, FS), 220 kr
Druvor: 60% Grenache, 25% Cabernet Sauvignon, 15% Samsó (Carignan)

Lagrat 12 månader i nya och tvååriga franska ekfat, lätt- och medelrostade
Höjd: 250-480 m
Jordmån: lera, granit, skiffer
Total produktion: 20 000 flaskor (75cl), 200 flaskor magnum

Capcanes är en vinby som har sina rötter i 1300-talet. Små vinproducenter med små vinlotter gick ihop i ett kooperativ, Celler de Capcanes. Man sålde sedan under lång tid druvor som bulkvin. 1995 ändrades det plötsligt när den judiska kommunen i Barcelona bad Capcanes om ett koshervin. Man började producera egna viner, höjde kvaliteten vilket gjorde att man blev en av företrädarna för viner från Monstant. Montsant är ett nytt DO-distrikt i Spanien sedan årgång 2000.

La Vizcaína el Rapolao 2016, Bodegas y Viñedos Raúl Peréz, Bierzo, (Nr 90382, Johan Lidby Vinahandel, PI); 259 kr
Druvor: mest Mencía, med en liten del Bastardo (Trousseau) och Garnacha Tintorera (Alicante Bouschet)
5 000 flaskor.
Vingården ligger på 550 meters höjd. Jordmån: Lerjord.
Vinet görs med 100% hela klasar. Det ligger på 225- och 500-litersfat under ett år. Ingen klarning eller filtrering sker.

Vinmakaren gör viner inte bara i El Bierzo utan också i León, Rías Baixas, Ribeira Sacra and Monterrei (områdena ligger bredvid varandra i nordvästra spetsen av Spanien). Han samarbetar också med Dirk van der Niepoort i Portugal och Eben Sadie i Sydafrika.
Raúl Peréz hade Alvaro Palacios som mentor.
Peréz kommer från en familj som producerat vin i Spanien sedan 1752.
Årgång 2016 av La Vizcaína el Rapolao fick 95 poäng av Luis Gutiérrez på Robert Parker Wine Advocate.

La Vigne de Sancho Martin 2015, Bodegas Mengoba, Bierzo, (nr 91282, Quaffable Wines Sweden, FS), 389 kr
Druvor: 85% Mencía, 10% Alicante Bouschet och 5% Godello.

Bodegas y Viñedos Mengoba is a winery that was founded in 2007 by renown oenologist Gregory Pérez. After his first steps in France (Château Grand-Puy-Lacoste and, especially, in Château Cos d’Estournel), his family roots — and the encouragement of his friends — brought him back to Spain, to El Bierzo.

The philosophy of Gregory Pérez is based on respect and sustainability of the vines, applying non-aggressive treatments, without herbicides, working with local varieties with low yields, learning about the soils and making wine with traditional methods.

The vines are planted on very steep slopes at more than 600 metres of altitude, facing south and ventilated by constant air flow. The soils are comprised of a mixture of clays and decomposing slate, surrounded by forests and a great natural diversity.

La Vigne de Sancho Martín is a wine made from two small plots of very old vineyards located at 850 metres of altitude, planted on slate soils. At the winery, the harvest ferments with the whole grapes, stomped with the feet in open 400-litre barrels, with a maceration of around 40 days. The malolactic fermentation takes place in 600-litre barrels, where it remains for around 12 months.
– Decantalo.com

ÀN/2 2016, Ànima Negra, Mallorca, (Nr 70120, Vinovativa, BS), 259 kr
Druvor: 65% Callet (lokal druva Mallorca), 20% Mantonegro-Fogoneu (liknande Gamay i stil), 15% Syrah
Snittålder på vinrankor: 70 år
13 månader på ekfat, 80% fransk, 20% amerikansk.
Ungefär 75 000 flaskor.
Ànima Negra startades 1994.
Man producerar 4 viner: An, AN/2, Quibia och Son Negre.

De tre ”musketörerna” Pere Obrador, vinmakaren Miquel Àngel Cerdà och oenologen Francesc Grimau grundade Mallorcas främsta egendom – Anima Negra – 1994. Vinerna har gjorts kända i hela Spanien och i övriga Europa av legendariske vinmakaren José Luis Pérez, grundare till Priorats pionjäregendom, Mas Martinet.

Josés dotter Sara Pérez är numer ansvarig för Mas Martinet och har också sin egen vingård i Montsant, Venus la Universal. Jag hade verkligen hoppats på att kunna ha med något av hennes viner som representant för Monstsant, men de fanns tyvärr inte att få tag på. Kan klart rekommenderas om man är intresserad av moderna vinmakare och nya vinområden.

AN/2 är, som namnet indikerar, Anima Negras andravin. Skillnaden mellan prestigevinet An och AN/2 är att storebror enbart består av lokala druvsorter medan lillebror innehåller en liten andel internationella druvor. AN/2 lagras dessutom delvis i amerikanska fat medan An givetvis enbart vilar i nya, franska barriquer, så skillnaden vinerna emellan är påtaglig. 

Skörden sker för hand i mitten på september. Musten jäste vid max 29°C i temperaturkontrollerade, rostfria jästankar. Total macerationstid var 20 dagar. Malolaktisk jäsning samt lagring 12 månader i 70% franska, 30% amerikanska barriquer, varav 35% var nya. AN/2 klaras med äggvita innan buteljering.
– Vinovativa, importör

Remelluri Reserva 2011, Rioja, (Nr 90306, Vinunic, TS), 249 kr
Druvor: 90% Tempranillo, 5% Garnacha, 5% Graciano
Jordmån: Sten och lera och lite kalk
Har lagrats på ekfat i 17 månader

Jaime Rodriguez Salis köpte egendomen 1967. Hans son Telmo läste biologi i Bilbao, tog sin enologexamen i Bordeaux och fick när han återvände år 2010 ansvar för driften på Remelluri.

”Not far off from the phenomenal 2010, the 2011 Reserva was cropped from a much warmer and riper vintage and it shows. This is the cuvée that represents the house style and wants to showcase the landscape of their estate, blending grapes from their 108 hectares of vineyards located at altitudes ranging from 550 to 800 meters altitude, with vines aged between 35 and 80 years. It’s mostly Tempranillo with some Garnacha and Graciano, fermented with natural yeasts and aged in barrel for some 16 months before being bottled. There are aromas of damson plums and plenty of spices, quite ripe and heady, a little cooked. The palate is lush and round with abundant, dusty tannins. This is a powerful vintage. 300,000 bottles produced.”
– Robertparker.com

Gago 2015, Telmo Rodriguez, Toro (Nr 90296, Vinunic, FS), 179 kr
Druvor: Tinta de Toro (Tempranillo) och en liten del Albiño Mayor
Jordmån: Stenig jord
Lagring: Vinet ligger på franska barriquer i 14 månader.


1994 startade Telmo Rodriguez sin verksamhet tillsammans med trogne följeslagaren och vinmakaren Pablo Eguzkiza. I en tid när traditionella spanska druvor drogs upp för att ersättas av internationella sorter jagade de i stället inhemska varianter och ursprunglig terroir.

I grunden hade Telmo Rodriguez en utbildning i oenologi från universitet i Bordeaux och praktik från vinegendomar som Château Cos d´Estournel och Domaine Trevallon när han fick ta hand om vinmakandet på Remelluri, den Riojaegendom hans far köpt som ett hobbyprojekt.

Rodriguez förfogar över ca 44 hektar egna vingårdar runtom i spanien. Han letar ständigt efter bortglömda och övergivna odlingar med gamla, genuina vinstockar som bara väntar på att väckas till liv för att skapa viner som återspeglar den plats de kommer från.
– Vinunic, importör

”Cropped from a warm year that also saw an early harvest, the 2015 Gago fermented in 6,000-liter stainless steel and oak vats and matured in a combination of barriques (20%) and oak foudres for 14 months. It started with a slightly lactic nose that turned into black fruit with contained ripeness, very poised for the conditions of the vintage. The oak is perfectly integrated, and the wine is medium-bodied, with chalky, fine-grained tannins and is nicely balanced, with a dry, austere finish. A noteworthy wine, elegant within the powerful character of Toro. 46,536 bottles produced.”
– Robertparker.com

Ops by Loxarel 2016, Penedés, (Nr 2814, Amka Vinimport, FS) 89 kr
Druvor
Enligt importör Sverige:
40% Cabernet Sauvignon, 30% Syrah, 20% Garnacha och 10% Merlot
Vinmonopolet Norge och spanska sajten decantalo.com:
40% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 20% Garnacha

Spontanjäst i ståltank. Lagrat 10 månader på franska ekfat. Eller amfora enligt vissa.
Blev ekologiskt certifierade 2002, gick sedan vidare år 2005 till biodynamisk odling.
Fokus på lokala druvor som xarel·lo, red xarel·lo, garnacha, macabeo, och parellada. Men använder också t.ex. merlot, cabernet sauvignon, pinot noir och chardonnay.

Loxarel är ett familjeföretag, nu i fjärde generationen. Startades av Josep Mitjans 1985, när han 16 år gammal producerade sina första 1000 flaskor mousserande vin.

MATVIN

The Golden Stallion 2017, Bodegas Juan Gil, Jumilla, (Nr 71745, Vinunic, BS) 99 kr
Druvor: 100% Monastrell
Vinet har legat 2 månader på 225 liter stora franska ekfat och 300 liter stora amerikanska ekfat.
700-850 meters höjd. Ekologiskt.
Jordmån: Sand och rik på kalksten
Lagring: Vinet har legat 2 månader på 225 liter stora franska ekfat och 300 liter stora amerikanska ekfat.

Juan Gil grundades redan 1916 av Juan Gil Jiménez. Företaget är fortfarande familjeägt.

Vingårdarna finns i regionen Jumilla som har ett skiftande klimat med heta somrar och långa kalla vintrar och stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Jordmånen är näringsfattig men sand, kalk och sten gör att den blygsamma men livsviktiga mängd vatten som faller i området hålls kvar i jorden. Här trivs druvan Monastrell som är basen i vinerna.
– Vinunic, importör

Resultat omröstning

Bästa vin: La Vizcaína el Rapolao 2016
Mest prisvärda vin: Costers del Gravet 2014